Akkuş Belediyesi

Akkuş'ta Fasulye Yetiştiricilerine Organik Tarım Eğitimi

Geri

Akkuş'ta Fasulye Yetiştiricilerine Organik Tarım Eğitimi

28 Kasım 2018
 
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Akkuş Belediyemiz ve Ziraat Odasının katkılarıyla ilçede organik tarımın başlatılması ve yaygınlaştırılması, stratejik bir yol haritasının ortaya konulması amacıyla 2 yıl önce başlatılan "Organik Fasulye Yetiştiriciliği" programı eğitim toplantısı gerçekleştirildi.
 
Organik tarım konusunda bilgi düzeyinin artırılması amacıyla düzenlenen eğitim programına Akkuş Kaymakam V. Aydın Yanık, Belediye Başkanımız İsa Demirci, Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü Mustafa Doyurucuoğlu, kurum amirleri ve çok sayıda üretici katıldı.
 
Çiftçilerin organik tarımla birlikte ekonomik gücünün arttığına dikkatleri çeken Belediye Başkanımız İsa Demirci, "yerel yönetim olarak her zaman üreten çiftçimizin yanında olduk" dedi.
 
Akkuş Belediye Başkanımız İsa Demirci: "Akkuş Belediyemiz, DOKAP Başkanlığımız ve Ziraat Odası Başkanlığıyla ortaklaşa yürüttüğümüz "Organik Fasulye Yetiştiriciliği" programı eğitim toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Biz kurumlarla ortak proje yapma, birlikte çalışma anlamında görev süremiz içerisinde ilçemizde çok ciddi projeler uyguladık. O projelerden bir tanesi de DOKAP, Akkuş Belediyesi ve Ziraat Odası olarak 3 kurum birlikte düzenlemiş olduğumuz, ilçemizin markası olan kuru fasulyenin organik yetiştirilmesi projesidir. Fasulyeyi bölgemizde yüzyıllardır, büyüklerimiz ve sizler yetiştiriyorsunuz. Organik tarım hem sağlık açısından, hem de üreticimizin cebine girdisi açısından çok önemlidir. Dünyada olduğu gibi bizlerde artık organik tarıma yönelmeliyiz. Biz yerel yönetim olarak her zaman üreten çiftçimizin yanında olduk.
 
"Akkuş Organik Tarımda İlk Sırada"
 
Tarım, hayvancılıkla ilgili kurumlarımızla ilçemize ne verebiliriz, üreticiyi nasıl harekete geçirebiliriz konularında ortak akılla hareket ediyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonucu gördüğümüz o ki organik fasulye üretimine Akkuşta ciddi bir katılım var. Dolayısıyla organik fasulye yetiştiriciliği programı projemiz kapsamında 2. yılı tamamladık. Bu sadece fasulye ve fındıkla sınırlı kalmamalı, artık insanlar 'üretici ne getirmiş, ne üretmiş' diyerek köylü pazarına koşuyor. Karadeniz'de sağlık açısından baktığınız zaman 2012 verilerine göre ölüm sebeplerinin %84'ü kanserdir. Dünyamızda da bu tehlikenin farkına varıldığı için kimyasallardan uzaklaşılıp, organiğe geçiliyor. Sağlığımız ve geleceğimiz açısından organik tarımın önemini kavramalıyız.
 
"Ekonomi Organik Tarımla Güçlenecek"
 
Çiftçilerimiz ekonomilerini güçlendirme adına organik tarıma geçmelidir. Akkuş kuru fasulyesi bu yıl 18 ila 22TL'ye kadar satılıyor. Dışarıda kazandığınız 40 bin liradan, burada kazandığınız 30 bin lira daha karlıdır diyor ve hep bu örneği vermeye devam ediyoruz. Köydeki üreticimiz ne kadar üretirse biz ona o kadar yardımcı olalım istiyoruz. Çabamız ve gayretimiz insanlarımızı burada tutup üretime teşvik etmektir. Bu projenin uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.
 
"Akkuş'u Tarım İlçesi Olarak Dünyaya Duyurabiliriz"
 
Bilimsel yöntemler kullanılarak organik tarıma geçilmesi gerektiğini ifade eden Akkuş Kaymakam V. Aydın Yanık: "İlçedeki üretimi atadan, deden kalma değil, ziraat mühendislerimizin, tarım ve orman müdürlüğümüzün yöntemleriyle bilimseli ne ise, o şekilde yapmalıyız. Bu anlamda Akkuş'u tarım ilçesi olarak tüm Türkiye'ye, tüm dünyaya duyurabiliriz" diye konuştu.
 
Başkanımız Demirci ve Kaymakam Yanık'ın açılış konuşmalarının ardından katılımcılara ziraat mühendisleri tarafından organik tarım konusunda bilgi düzeyinin artırılması, organik tarım sektörüne ilişkin kümelenme yol haritası gibi konularda eğitim verildi.